Sprutbetong för att säkra bergytor

Sprutbetong, även känd som "shotcrete", är en avancerad metod för att applicera betong under högt tryck på ytor för att skapa en hållfast och hållbar struktur. Till skillnad från traditionell betong som kräver formsättning sprutas sprutbetong direkt på den aktuella ytan vilket gör det möjligt att snabbt och effektivt stabilisera berg, laga trasig betong och bygga på oregelbundna underlag.

Skicka offertförfrågan

Användningsområden för sprutbetong

Sprutbetong är särskilt användbart i situationer där traditionella betonggjutningsmetoder inte är praktiska eller möjliga. Det är till exempel stabilisering av berg och bergväggar i tunnlar, stärkande av befintliga betongstrukturer som broar och byggnader, samt reparationer av sprucken och skadad betong. Den unika egenskapen hos sprutbetong att kunna appliceras på ojämna och vertikala ytor gör den idealisk för användning i komplexa och svåråtkomliga miljöer.

Fördelar med sprutbetong

En av de största fördelarna med sprutbetong är att den inte kräver någon formsättning, vilket minskar både tid och kostnad för konstruktionsprojekt. Dessutom har sprutbetong en utmärkt vidhäftningsförmåga och kan snabbt härda, något som resulterar i en omedelbar förstärkning av strukturen. För mer krävande konstruktioner kan sprutbetongen förstärkas med armeringsjärn eller tillsätts med stålfiber och specifika kemikalier för att öka hållbarheten och klara större laster.

Robotteknik för betongsprutning - Vi har våra egna sprutrobotar

Vi har egna sprutrobotar i alla storlekar men utför även handhållen betongsprutning. Idag används robotteknik för att utföra majoriteten av alla sprutbetongarbeten vid bergförstärkning, vilket sparar både tid och arbete. Sprutbetong kan även appliceras för hand, vilket är praktiskt när endast små mängder behöver sprutas eller när arbetsplatsen är svår att nå, till exempel under underhållsarbeten. Tjockleken på skiktet bör vara minst 50 mm i till exempel tunnlar och bergrum.

Sprutbetongen bidrar till en säker arbetsmiljö

Användningen av sprutbetong bidrar signifikant till säkerheten på arbetsplatser. Metoden minskar risken för olyckor genom att eliminera behovet av komplexa och tidskrävande formsättningsprocesser. Då blir det en snabbare och säkrare arbetsmiljö för alla inblandade och det bidrar till att hålla projektet inom schemat och budgeten.

Vårt engagemang för miljö och säkerhet

Vårt företag är djupt engagerat i att använda miljövänliga material och metoder. Vi använder sprutbetong som är optimerad för att ha minimal miljöpåverkan, både i tillverkningen och under tillämpningen. Vi följer strikta säkerhetsprotokoll för att garantera att våra arbetsprocesser inte bara är effektiva utan även säkra för både personal och omgivningen.

Vi utför säker betongsprutning i Sverige

Behöver du ytskydda en tunnel, en bro eller ett större parkeringsgarage? Kontakta oss för att diskutera hur vi kan hjälpa till med dina specifika behov. Vårt team av experter är redo att leverera högkvalitativ betongsprutning med fokus på säkerhet och precision. Gnesta Bergbyggare utför även bergförstärkning genom olika metoder, samt annan berghantering.

Kontakta oss